حتماً تا به حال افرادی را دیدید که در مواجهه با یک مشکل تنها با یک تماس تلفنی و یا ارتباط کوتاهی با دیگران مشکل خود را به راحتی و به سرعت حل میکنند. شاید شما هم مانند بسیاری از افراد به این فکر کنید که این رفتار به نوعی استفاده از پارتی بوده و کار اشتباهی است.
باید به این نکته توجه کنید که در بسیاری از مواقع داشتن ارتباطات نه تنها گرفتن حق دیگران نیست؛ بلکه میتواند در سرعت بخشیدن به کارهای شما نقش بسیار مهمی در زندگی و کسب و کارتان داشته باشد و به کسی صدمهای نیز وارد نکند. این تعریفی از شبکهسازی است؛ یعنی شناخت و ارتباط با افرادی که کسب و کارشان مربوط به شماست و یا زمانی به شما مربوط خواهد شد. در واقع همهی ما با ارتباط و تبادل اطلاعات با دیگران به نوعی در حال شبکهسازی هستیم.
شبکهسازی در واقع ایجاد ارتباطات مؤثر و مستمر با افراد دیگر است که میتواند موجب رشد و موفقیت در کسب و کار و یا حتی زندگی شخصی شما شود. در ادامه به توضیح کلی در رابطه با شبکهسازی در کسب و کار و ارتباطات بحث خواهیم کرد. همچنین میتوانید برای یادگیری جامع و دقیقتر این موضوع به دورهی مدیریت کسب و کار مراجعه کنید.

شبکه سازی چیست؟
همان طور که در بالا گفته شد؛ همهی ما همیشه به نوعی در حال شبکهسازی هستیم. وقتی اطلاعات مختلفی را با دوست خود رد و بدل میکنیم؛ به طور مثال رستوران، کافه، کتاب و … به دوستمان معرفی میکنیم؛ در واقع در حال شبکهسازی هستیم. بنابراین شبکهسازی یک فعالیت تجاری-اقتصادی و اجتماعی محسوب میشود.
صاحبین کسب و کار با استفاده از شبکهسازی روابط کاری را بین کسب و کارهای مختلف شکل میدهند تا فرصتهای شغلی را شناسایی یا ایجاد کرده و همچنین بر اساس این فرصتها عمل کنند. بنابراین با شبکهسازی میتوانند شرکای خود را چه برای همکاری و چه سرمایهگذاری شناسایی و اطلاعاتشان را با هم رد و بدل کنند.
در واقع هدف از شبکهسازی در کسب و کار که به آن شبکهسازی تجاری نیز گفته میشود؛ این است که ارتباطاتی را ایجاد کنیم که برای ما چه در حال و چه آینده فرصت شغلی، پروژهی کاری و موقعیت فروش بیشتر داشته باشد.
به طور کلی شما با شبکهسازی میتوانید مواد اولیه و محصولاتان را راحتتر تأمین کنید، پروژههاتون رو سریعتر انجام بدید و در آخر فروش سریعتری نیز داشته باشید. یعنی شبکهسازی در سرعت و کیفیت خرید و فروش شما را بیشتر خواهد کرد.
اهمیت شبکه سازی در کسب و کار
اهمیت شبکهسازی در کسب و کار با توجه به فرصتهایی که برای شرکتها و کارآفرینان ایجاد میکند، بسیار زیاد است. از مزایا و فرصتهای ایجاد شده توسط شبکهسازی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تجارت، مهارت و تواناییهای شما بهتر دیده میشود.
- هزینههای بازاریابی کاهش مییابد. در واقع شما از تبلیغات گران قیمت و پر هزینه رهایی پیدا میکنید؛ چرا که با همین ارتباطات و شبکهسازی میتوانید به راحتی با افراد مختلف ارتباط برقرار کنید، محصول خودتان را معرفی کنید و آن را بفروشید.
- با ارتباط برقرار کردن با دیگران، اشتراک گذری تجربیات و اطلاعات خود با آنها و به طور کلی معرفی خود، میتوانید تأثیرگذاری خود را افزایش دهید. به طوری که این افراد بعدها برای حل مسائل از شما کمک بگیرند.
- شما میتوانید در کمترین زمان به بیشترین موفقیت برسید.
- با شبکهسازی و ارتباط با دیگران شما همیشه به روز هستید و از اخبار مربوط به کسب و کار خود آگاهی کامل دارید.
- با شبکهسازی با افراد زیادی ارتباط مفید داشته و میتوانید در مسائل مختلف از آنها کمک بگیرید.
حال که به میزان و دلایل اهمیت شبکهسازی در کسب و کار پی بردید؛ به شما پیشنهاد میکنیم که در دوره مدیریت کسب و کار شرکت کنید و علاوهبر یادگیری تمامی موارد مربوط به کسب کار، مهارتهای شبکهسازی را نیز به دست آورید.

مهارتهای شخصیتی لازم برای شبکهسازی چیست؟
برای شبکهسازی ابتدا لازم است که مهارتهای ارتباطی شما قوی باشد تا بتوانید با دیگران به راحتی ارتباط برقرار کنید. هر چه سریعترین ارتباط برقرار کنید، سریعتر میتوانید به اهداف خود مثل فروش، بهبود سیستم کسب و کار خود و غیره برسید.
دومین موردی که باید به آن توجه کنید این است که موقعیت سنج باشید. بدانید برای هر کاری در چه موقعیتی و چگونه سخن بگویید تا به هدف مورد نظر خود برسید. در این مورد باید اشخاصی که با آنها صحبت میکنید را بشناسید و سخنان آنها را پیشبینی کنید تا بتوانید به درستی با آنها برخورد کنید.
سومین مهارت مهم، برخورد مثبت و با انرژی نسبت به دیگران داشته باشید تا بتوانید روی آنها تأثیر خوبی بگذارید. به یاد داشته باشید که انسانها به طور طبیعی نسبت به افرادی که نگرش منفی دارند؛ بسیار بدبین بوده و دوری میکنند. بنابراین کلام شما باید پر انرژی، مثبت و تأثیرگذار باشد تا بتوانید شبکهسازی خوبی داشته باشید.
چهارمین مهارت مهم، در تماس بودن با افرادی است که با آنها ارتباط برقرار کرده و شبکهسازی کردهاید. چرا که اگر با آن شخص در تماس نباشید؛ ممکن است بعد از مدتی حتی دیگر شما را به خاطر نیاورد. بنابراین تلاش کنید تا روابط طولانی مدت و قوی با افراد مورد نظر خود داشته باشید.
راهکارهای شبکهسازی برای کسب و کارتان
سادهترین راه برای شبکهسازی حضور در مجالس مختلف مانند؛ مهمانی، جلسات، سمینارها، دورههای آموزشی و غیره است. تنها کاری که باید در این مجالس کنید، توجه به شغل هر یک از اشخاص، تشخیص میزان اهمیت و ارتباط آن شغل به کسب و کار شما و ایجاد ارتباط با آن شخص است.
افراد مهمی که ممکن است در شبکهی کسب و کار خود به آنها احتیاج داشته باشید میتوانند موارد زیر باشند؛ بنابراین در ارتباط با این گونه افراد تلاش کنید:
• سرمایهگذاران: شما با ایجاد ارتباط با سرمایهگذاران میتوانید برای کسب و کارتان سرمایه جذب کنید. همچنین این گونه افراد میتوانند ایدههای خوبی در راه رشد کسب و کارتان داشته و شما را به شبکهای از افراد دیگر معرفی کنند.
• کارآفرینان: شما با داشتن ارتباط با این گونه افراد میتوانید در هنگام مواجهه با مشکل در کسب و کارتان در صورت ایجاد تشابه از آن فرد مشروط بگیرید.
• مشاوران کسب و کار یا بیزینس کوچها: هر کسب و کاری برای پیشرفت حتی در ابتدای کار به یک بیزینس کوچ نیاز دارد. شما میتوانید با داشتن ارتباط با این گونه افراد حتی به صورت غیر رسمی و بدون قرارداد از آنها مشاوره بگیرید.
شبکهسازی در زندگی شخصی
به غیر از کسب و کار، شبکهسازی در زندگی شخصی هم از اهمیت بالایی برخوردار است. شما با داشتن ارتباطات و شبکهسازی میتوانید در مواجهه با مشکلات مختلف بدون صرف وقت یا هزینهی بسیار و با تنها یک هماهنگی ساده مشکلات خود را حل کنید.

بنابراین همیشه بکوشید چه برای کسب و کارتان چه زندگی شخصی به شبکهسازی پرداخته و با افراد مفید ارتباط برقرار کنید. سعی کنید در مواجهه با افراد، شغل آنها، میزان اهمیت شغلشان در زندگی شما و این که بتوانند روزی در چالشی به شما کمک کنند؛ توجه ویژه کنید تا بتوانید یک شبکهی مفید بسازید. به یاد داشته باشید که تقریبا تمام صاحبین کسب و کار روزی در حل چالشی به شما کمک خواهند کرد. برای اطلاعات بیشتر در ضمینهی کسب و کار، بازاریابی و شبکهسازی در این حیطه میتوانید در دورههای آموزشی پایه کسب و کار و مدیریت کسب و کار شرکت کنید.