یک بیزینس حرفه ای، بیزنسیه که قابل فهم، قابل اندازه گیری و شفاف باشه. یک بیزینس حرفه ای نهایتا باید تو 1 الی 4 صفحه کاغذ A4 قابل توضیح باشه. امروز میخوایم در مورد بیزینس مدل کنوس یا همون بوم کسب و کار بهتون توضیح بدیم. قبل از اینکه شروع کنیم این ویدئو حتما ذخیره کنید چون تو آینده بهش نیاز دارید و لطفا برای حمایت لایک یادتون نره و این ویدئو برای دوستانتونم ارسال کنید تا استفاده کنن.
بیزینس پلن چیست ؟
نام بیزینس پلنو حتما شنید، بیزینس پلنو اولین بار بانک های امریکایی در زمان های خیلی قبل تر بوجود اوردن. و مشتریانی که میخواستند از بانک ها وام بگیرند، بانک ازشون درخواست میکرد که یک بیزینس پلن از کسب و کارشون بنویسند تا بانک هم بررسی کنه و ببینه اون مشتری با کسب و کاری که میخواد راه اندازی کنه، توانایی پرداخت وام خودشو داره یا نه. بیزینس پلن تعداد خیلی زیادی متن، اعداد و ارقام و آمار تشکیل شده که از جزئیترین تا کلی ترین مسائل داخلش نوشته شده و کسی نه حوصله خوندنشو داره و با توجه به حجم زیاد مطالب، خیلی قابل فهم هم نیستش. الان دیگه تمامی کسب و کار ها به جای بیزینس پلن از بیزینس مدل استفاده میکنند و شرکت استار باکس هم یکی از معروف ترین کسب و کارهایی هستش که از بیزینس مدل یا بوم کسب و کار استفاده میکنه.

بلوک های 9 گانه بیزینس مدل
بیزینس مدل کلا شامل 9 تا بخش هستش که تمامی کسب و کار تو همین 9 تا بلوک تعریف میشه و خیلی چکیده به نکات خیلی مهم کسب و کار اشاره کرده. این 9 تا بلوک شامل :
1 بخش بندی مشتریان (دقیقا مشخص میکنه مشتریان چه افرادی هستند)
2 ارزش پیشنهادی به مشتری (دقیقا مشخص میکنه مشتری چرا باید از شما خرید کنه)
3 کانال های ارتباط با مشتری (دقیقا روش های بازاریابی و تبلیغات مشخص میکنه)
4 چهارچوب تعامل با مشتری (دقیقا مشخص میکنه مشتری چطوری باید با شما ارتباط برقرار کنه)
5 مدل درآمدی (دقیقا مشخص میکنه درآمد از طریق فروش چه محصولات یا خدماتی هستش)
6 منابع کلیدی (دقیقا مشخص میکنه برای کسب و کارتون به چه منابع مادی، معنوی و فیزیکی نیاز دارید)
7 فعالیت های کلیدی( دقیقا مشخص میکنه قبل از فروش، حین فروش و بعد از فروش چه کارهایی باید انجام بدید)
8 شرکای کلیدی (دقیقا مشخص میکنه که پیمانکاران و بیزینس های همکار B2B شما چه کسانی هستند)
9 ساختار هزینه (دقیقا مشخص میکنه کخ پرداختی های ثابت و متغیر شما چه مواردی هستند.

چرا باید بیزینس مدل داشته باشید؟
اگه از بیزینس مدل استفاده نکنید کسب و کارتون قائم به شخص میشه و هیچوقت نمیتونید سیستم سازی کنید و حضور شما تو محل کارتون همیشه واجب هستش و زمانی هایی که تو محل کار حضور ندارید، افت فروش و راندملن بیزینستون کاملا حس میشه. اگه از بیزینس مدل برای شروع کسب و کارتون استفاده نکنید بالغ بر 80 درصد شکست میخورید یا تو بهترین حالت ممکن هیچ پیشرفتی نمیکنید.
اگه تو برخشی از کسب و کارتون یک مشکل و چالشی بوجود بیاد، حتما به یکی از 9 تا بلوکی میشه که قبل تر بهتون گفتیم و شما به راحتی با مراجعه به همون بلوکی که باهاش مشکل دارید و بهینه کردن و عوض کردن اون بلوک، مشکل و چالشتونو به راحتی میتونید برطرف کنید.
بیزینس مدل یا همون بوم کسب و کارجمع بندی کنیم
بیزینس مدل آناتومی و استخون بندی کسب و کاره. بدون داشتن یک بیزینس مدل کسب و کارتونو اصلا شروع نکنید و اگه کسب و کار دارید، هیچ سرمایه گذاری جدید و ایده پردازی انجام ندید و ابتدا بیزینس مدل کسب و کارتونو طراحی کنید.
هر مشکلی که توی کسب و کارتون وجود داشته باشه، به راحتی با مراجعه به همون قسمت بیزینس مدلتون میتونید مشکلتونو برطرف کنید.
با طراحی یک بیزینس مدل یا بوم کسب و کار باعث میشود که یک بیزینس حرفه ای داشته باشیم. چگونه یک بیزینس حرفهای داشته باشیم؟ این سؤال ممکن است دغدغهی خیلی از صاحبین کسب وکار باشد. شاید تعریف مختصری که از بیزینس حرفهای میتوان ارائه داد این باشد که هدف و غایت آن مشخص و به طور کلی قابل فهم، اندازهگیری و شفاف است. یک بیزینس حرفهای به طور خلاصه باید در یک الی چهار ورقهی A4 قابل توصیف و تفسیر باشد.
بحث مطرح شده در این مقاله در مورد یکی از انواع بیزینس مدلها، بیزینس مدل کَنوَس (Canvas) یا همان بوم کسب وکار است. احتمالاً نام بیزینس پلن تا به حال به گوشتان خورده باشد، بیزینس پلن یا همان برنامههای تجاری، اسناد و اطلاعات مهم و ضروری هستند که پیش از شروع و استارت یک کسب و کار برای کسب سرمایه و یا حتی جذب سرمایهگذار به کار برده میشوند.
بیزینس پلن اولین بار توسط بانکهای آمریکایی در زمانهای خیلی دور به وجود آمد. بانک از مشتریانی که خواهان دریافت وام بودند، یک بیزینس پلن از کسب و کارشان درخواست کرد تا با بررسی آن از توانایی مشتری در بازپرداخت وام خود، متناسب با کسب و کاری که قصد راهاندازی آن را دارند، مطلع شوند.
بیزینس پلن کسب و کارهای اینترنتی از تعداد زیادی متن، اعداد و ارقام و آمارهایی تشکیل میشوند که باید تک به تک از جزئیترین مسائل تا کلیترین مسائل از برنامههای تجاری آن کسب و کار، داخل آن درج شود.
مسلم است که رسیدگی و پرداختن به بیزینس پلن با توجه به حجم زیاد مطالب، قابل فهم و یا حتی کاربردی نیست بنابراین روش جایگزینی برای آن پیشنهاد شده است. امروزه تمامی کسب و کارها به جای بیزینس پلن از بیزینس مدل استفاده میکنند. شرکت استارباکس یکی از معروفترین کسب وکارهایی است که از بیزینس مدل یا بوم کسبوکار استفاده میکند.
برای آشنایی کامل با موارد بیزنس مدل یا بوم کسب و کار مدل کنوس و اهمیت نوشتن آن، با ما در این مقاله، همراه باشید. برای اطلاعات بیشتر، نحوهی نوشتن یک بوم کسب و کار و شروع یک کسب و کار موفق، پیشنهاد میکنیم که در دورهی آموزشی مدیریت کسب و کار شرکت کنید.

بلوکهای بیزینس مدل
الگوهای بیزینس مدل به طور کلی شامل ۹ قسمت است که تمامی کسب و کارها در همین نه بلوک تعریف میشود و به صورت چکیده به نکات خیلی مهم در یک کسب و کار اشاره میکند.
یک بیزینس مدل کنوس شامل موارد زیر است:
- بخشبندی مشتریان: با جدول تقسیمبندی بازار مشتریان میتوانید به طور دقیق مشتریانی را که با آنها سروکار دارید را بشناسید و تا حدودی از سلایق و نیازهای آنها با خبر شوید. این شناخت دقیق دریچهی بسیاری از استراتژیهای جدید و تمرکز بر روی آنها را به روی صاحب بیزینس میگشاید.
- ارزش پیشنهادی به مشتری: در این قسمت باید چگونگی معرفی ارزش پیشنهادی محصول خود را دریابید و به طور کلی هم دلایلی را که چرا مشتریان باید از شما خرید کنند را میشناسید و هم به صورت جد در جهت افزایش این دلایل گام برمیدارید.
- کانالهای ارتباطی با مشتری: در این دسته انواع مختلفی از کانالهای ارتباطی با مشتری جا میگیرد. برای مثال فضای مجازی اعم از وبسایتهای مختلف، اینستاگرام، واتس اپ و غیره. تبلیغات و بازاریابی مهمترین کانال ارتباطی با مشتری است که در تمامی این کانالها قابل استفاده است. استفاده درست و به موقع از آنها میتواند تغییرات چشمگیری در روند رشد یک بیزینس داشته باشد.
- چارچوب تعامل با مشتری: در این مورد، چارچوب مشخص برای تعامل بیشتر و مؤثرتر با مشتری تعریف میشود و نحوهی برقراری ارتباط مشتریان و کسب و کار به طور دقیق شرح داده میشود.
- مدل درآمدی: به طور کلی و دقیق نحوهی کسب درآمد مشخص شده و نشان میدهد که درآمد از طریق چه نوع محصولات و یا خدماتی به وجود میآید.
- منابع کلیدی: کسب و کار در ابتدا به منابعهایی اعم از مادی، معنوی و فیزیکی برای حمایت نیاز دارد. وجود این منابع بسیار حیاتی و نبض یک کسب و کار به شمار میرود.
- فعالیتهای کلیدی: در این قسمت فعالیت و کارهایی که قبل از فروش, حین فروش و بعد از فروش باید انجام شود به طور دقیق مشخص میشود.
- شرکای کلیدی: این بخش به اینکه پیمانکاران و بیزینسهای همکار B2B شما چه کسانی هستند میپردازد.
- ساختار هزینه: این قسمت تمامی هزینهها و پرداختیهای ثابت و متغیر شما را با دقت مشخص و دستهبندی میکند.

چرا باید بیزینس مدل داشته باشید؟
عدم استفاده از بیزینس مدلها باعث میشود کسب و کار شما قائم به شخص شود و در این صورت هیچ وقت نمیتوانید به طور مؤثر سیستمسازی کنید. یعنی یک سیستم را طراحی، برنامهریزی و مدیریت کنید.
حضور شما در محل کارتان یکی دیگر از ضرورتهای کسب و کار شماست. زمانی که شما در محل کار خود حضور ندارید افت و خیزهای فروش و کاهش راندمان بیزینستان را ملموستر حس خواهید کرد. در صورتی که شما از بیزینس مدل برای شروع کسب وکار خود استفاده نکنید؛ بالغ بر ۸۰ درصد احتمال شکست شما وجود دارد و یا در بهترین حالت ممکن، هیچ پیشرفتی حاصل نمیشود.
بنابراین فراموش نکنید اگر در بخشی از کسب و کارتان مشکل و یا چالشی به وجود آید حتماً به یکی از نه بلوکی که پیشتر به آن اشاره شد فلش بک بزنید و به راحتی با مراجعه به آن بلوک، بهینه و تغییر آن، مسئله خود را به راحتی برطرف نمایید.

در هنگام پردازش هر یک از مراحل مبحث مورد گفتگو این موضوع را به خاطر داشته باشید؛ که بیزینس مدل آناتومی و استخوانبندی کسب و کار شما است و بدون داشتن یک بیزینس مدل هرگز نمیتوانید کسب و کارتان را شروع کنید.
حتی اگر در حال حاضر کسب و کاری دارید؛ پیش از طراحی یک بیزینس مدل برای کسب و کار خود، هیچ سرمایهگذاری جدید و ایدهپردازی دیگری انجام ندهید. در صورت بروز مشکل در هر یک از قسمتها به راحتی با مراجعه به همان قسمت بیزینس مدلتان مشکل را برطرف نمایید.
بنابراین همانند معماری که برای ساختن یک ساختمان مقاوم احتیاج به یک نقشهی بینقص دارد؛ شما نیز با داشتن یک بیزینس مدل راه و مسیر کسب و کار خود را با اطمینان بیشتری طی خواهید کرد.
حال که به عمق اهمیت بیزینس مدلها در موفقیت یک کسب و کار آگاه شدید. سعی کنید نحوهی نوشتن یک بوم کسب و کار خوب را یاد گرفته و به خودتان در رسیدن به هدف و موفقیت در کسب وکار کمک کنید. این موضوع و بسیاری از نکات مهم دیگر برای کسب و کاری بهتر، همه در دوره آموزشی مدیریت کسب و کار ما موجود است؛ پس به ما پیوندید.