ما در این مقاله شما را با انباشتگی اطلاعات آشنا کرده، جهت رفع آن و شروع یک کسب و کار موفق راهنماییهای لازم را خواهیم داد؛ پس با ما همراه باشید. البته برای اطلاعات بیشتر در این باره میتوانید در دورهی مدیریت کسب و کار نیز شرکت کنید و با تنها یک آموزش، بدون سرریز اطلاعات، کار خود را شروع کنید.
دقت کردید که تا به حال مطالب زیادی مطالعه کردهاید، آموزشهای زیادی دیدهاید؛ ولی حتی نصف آنها را هم درست به خاطر نمیاورید؟ یا اینکه چیزی را یاد گرفتهاید اما در آخر از آن هیچ استفادهای نکردهاید؟ اگر جواب شما به این سوالات مثبت است و میخواهید دلیل این اتفاقات را بدانید؛ جواب شما یک چیز است: سرریز اطلاعات یا انباشتگی آن!
این روزها، با افزایش استفادهی عموم از اینترنت، قرارگیری محتواهای متفاوت و مختلف باعث شده است؛ که انباشتگی اطلاعات نیز در بین مردم بیشتر شود. به طور کلی در شروع یک فعالیت، به ویژه یک کسب و کار، عدهای از ندانستن و اطلاع نداشتن، کاری را شروع نمیکنند. عدهای دیگر هم به دلیل داشتن اطلاعات زیاد و به نوعی انباشت آن، سردرگم هستند و نمیتوانند درست تصمیم بگیرند؛ در نتیجه کاری را نیز شروع نمیکنند.
سرریز اطلاعات چیست؟
اصطلاح انباشتگی اطلاعات یا سرریز آن برای اولین بار در سال 1964 توسط آقای برترام گروس، استاد علوم سیاسی کالج هانتر، ابداع شد. اما اوج رواج این اصطلاح، در سال 1970، پس از آن که آقای آلوین لوئیس تافلر از آن در کتاب شوک آینده استفاده کرد، شروع شد.
او اصطلاح انباشتگی اطلاعات را این گونه تعریف کرد: «سرریز اطلاعات زمانی اتفاق میافتد که یک سیستم بیش از ظرفیت پردازشی که دارد؛ ورودی دریافت کند. در این صورت احتمالاً کیفیت تصمیم کاهش مییابد.»
از آنجا که ذهن انسان ظرفیت شناختی محدودی دارد؛ بنابراین با دریافت بیش از اندازهی اطلاعات در رابطه با یک موضوع خاص؛ باعث میشود که فرد در تصمیمگیری دچار سردرگمی و یا حتی کمالگرایی شده و در نتیجه نتواند به درستی تصمیم گیرد.
مغز انسان به طور کلی دو فرآیند دائمی در رابطه با اطلاعات دارد؛ یا میآموزد و یا فراموش میکند. فراموش کردن مطالب تنها در صورتی اتفاق میافتد؛ که شما در یادآوری آموختههایتان و به عبارتی استفاده از آنها غفلت کنید.

سرریز اطلاعات، ما را با چه مشکلاتی روبرو میکند؟
عواقب انباشتگی اطلاعات میتواند فراتر از سردرگمی شود و مشکلات زیادی برای ما ایجاد کند. اطلاعات بیش از حد و مداوم میتواند شما را دچار درماندگی و ناتوانی، اضطراب و در آخر خستگی ذهنی کند.
اگر به طور مداوم مطالب جدیدی یاد گرفته و اطلاعات جدید به مغزتان بدهید و در عین حال آن را به کار نگیرید؛ ذهن شما قطعا خسته میشود. این اتفاق دقیقاً عامل خیلی از بیحوصلگیها و به فردا سپردنهاست. احتمالاً حالا متوجه دلیل حرفهایی مانند؛ «الآن حوصله ندارم»، «الآن خستهام»، «وسیلهی کافی ندارم» و غیره شده باشید.
تصمیمگیری نادرست و عجولانه و یا عدم توانایی در تصمیمگیری، تنها به دلیل خستگی ذهن است. در واقع مغز شما به معنای واقعی کلمه از پردازش این همه اطلاعات، خسته شده است. بنابراین در هنگام تصمیمگیری، یا آن را به فردا میسپارید، یا تصمیم اشتباهی میگیرید و یا دچار سردرگمی میشوید.
در انجام فعالیتهای فیزیکی نیز، این موضوع دخیل است. یعنی حتی وقتی که میخواهید یادگیریتان را عملی کنید و فعالیت فیزیکی انجام دهید؛ ذهن خستهی شما از اقدام به آن کار جلوگیری میکند؛ چرا که نمیتواند به پردازش اطلاعات بپردازد.
سرریز اطلاعات میتواند ناشی از اطلاعات بیهوده و یا بد موقع نیز باشد. مثلاً شما در حین یادگیری یا کار کردن، در رسانههای اجتماعی نیز فعالیت میکنید. محتواهای متفاوت، در موضوعات متفاوت را میبینید و در عین حال کار اصلی خودتان را هم انجام میدهید. این اتفاق باعث میشود که برای انجام عملیِ همان موضوع آموزشی، بلافاصله بعد از آن و یا انجام هر کار دیگری، احساس بیحوصلگی و خستگی کنید.
انباشت اطلاعات در موضوعاتی مربوط به کسب و کار، باعث میشود که شما کمالگرا شوید و در عین حال باعث اضطراب شما و همچنین کاهش اعتماد به نفستان خواهد شد. چرا که با اطلاعات زیادی آشنا شدهاید و فکر میکنید که معلوماتتان کافی نبوده، آمادهی شروع کار نیستید و به نوعی معتاد یادگیری خواهید شد.

راه حلهای جلوگیری از انباشت اطلاعات
برای جلوگیری از انباشت اطلاعات به موارد زیر توجه کنید:
- در هنگام یادگیری نوتبرداری کنید.
با نوتبرداری یا مایندمپینگ کردن اطلاعات، به نوعی ورودیهای ذهنتان در لحظه به خروجی تبدیل میشود. بنابراین ذهنتان تا حدودی از سرریز اطلاعات رهایی مییابد. نکتهی مهم دیگر این است که میتوانید بعدها به یادداشتهایتان رجوع و بازخوانی کنید.
- روی یادگیری و کارتان تمرکز داشته باشید.
هنگام یادگیری یا انجام کاری، ذهنتان را از موضوعات خارج از آن خالی کنید و نگذارید ذهن شما بین این مسائل جا به جا شود. چرا که این کار به خودی خود مغز را خسته کرده و مغز برای رهایی از خستگی روند فراموشی را آغاز میکند.
- پس از یادگیری اقدام به عمل کنید.
همیشه سعی کنید پس از دریافت اطلاعات جدید آن را به عمل تبدیل کنید و بعد به سراغ کار دیگری بروید. این کار باعث میشود که ذهن شما متوجه شود که چه چیزی را احتیاج دارد و چه چیزی را باید فراموش کند.
هر آموزش کوچکی را بلافاصله در کسب و کار خودتان شخصیسازی کنید، به آن عمل کنید و با آزمون خطا آن را ارتقا دهید.
- به آموختههایتان نگاهی انداخته و بازخوانی کنید.
پس از 24 ساعت، نوتبرداریهایتان را مطالعه کنید. با بازخوانی نوتبرداریهایی که انجام دادید؛ میتوانید هم مطالب فراموش شده را به یاد آورید و هم به تثبیت مطالب در ذهنتان کمک کنید.
- آموختههایتان را به دیگران بیاموزید.
بیان آموختههایتان به دیگران هم باعث تثبیت مطالب در ذهنتان شده و هم اعتماد به نفس شما را بالا برده و اضطراب را کاهش میدهد.

بنابراین اگر به شروع یک کسب و کار جدید فکر میکنید و آموزشهای لازم را دیدهاید؛ برای استفاده از این آموزشها درنگ نکنید. اگر هم به دنبال دورهی آموزشی کامل و جامع میگردید؛ به دورهی مدیریت کسب و کار ما بپیوندید. تردید را کنار بگذارید و بدانید که یادگیری همهی دورههای آموزشی، کتابها و محتواهای مختلف دنیا برای شروع کسب و کار لازم نیست.
اگر شما به اکثر کارخانهداران قدیمی و افراد موفق نگاه کنید؛ متوجه میشوید که آموزش زیادی ندیدهاند و فقط به واسطه ۲ یا ۳ آموزش کاربردی؛ به کارگیری و استمرار در آنها به موفقیت رسیدهاند. پس شما هم میتوانید! تنها به یاد داشته باشید که افرادی به نتیجه خواهند رسید؛ که عملگرا و به اصطلاح مرد عمل باشند.