اگر به دنبال یک موفقیت چشمگیر در زندگی و کسب و کار خود هستید، توجه به مدیریت صحیح و همچنین برنامهریزی دقیق، بسی حائز اهمیت بوده است. چقدر از تأثیر مدیریت مالی بر روی پیشرفت شغلی خود آگاهی دارید؟ هدف ما این است که در این مقاله شما را با اهمیت و ضرورت این موضوع آشنا نموده و روشهای رعایت کردن اصولی آن را به شما یادآوری نماییم.
با رعایت کردن اصول مالی نه تنها میتوانید شاهد موفقیتهای چشمگیر در مسیر زندگی خود باشید، بلکه میتوانید بهترینها راهها را شناخته و گامهای مناسب در این راه، بردارید. در صورتی که افراد از علم و دانش مدیریت مالی بهرهمند نباشند، نه تنها نمیتوانند به موفقیتهای مالی دست یابند، بلکه همواره شاهد بدهی و عقب افتادگی اقساط نیز خواهند بود.

هر آنچه که باید از مدیریت مالی بدانید؟
تعریف مدیریت مالی:
تعاریف بسیار زیادی در زمینهی مدیریت مالی عرضه شده است که به طور کلی میتوان به: کلیه دستورالعملها و تکنیکهایی اشاره نمود که میتوانند در تأمین چرخهی مالی زندگی، بسیار تأثیرگذار باشند. انسانها با توجه به تواناییهای مختلف خود در برهههای متفاوت زندگی، میتوانند به روشهای مختلف به کسب درآمد مناسب بپردازند. اما مدیریت استفاده از آنها، بسیار حائز اهمیت و مهم خواهد بود. با این مبحث مهم، افراد میتوانند از تکنیکهای خاصی استفاده کنند که یک تعادل مناسب بین میزان درآمد و نحوهی خرج کردن آنها، پدید آورند.
تاریخچه مدیریت مالی:
شاید این سؤال برای برخی از افراد پدید آید که تاریخچه این دانش کاربردی و تأثیرگذار چیست؟ به نظر شما شاهان، اربابها، بازرگانان، وزرا و تجار، چگونه به خیل عظیمی از مال و ثروت دست یافتند؟ با پاسخ این سؤال، نیز میتوان به تاریخچهی این مبحث پی برد. لذا از دیرباز تاکنون این علم و آگاهی برای بسیاری از افراد وجود و برای برخی از افراد نیز وجود نداشته است. از این رو همچنان هم شاهد بسیاری از افراد هستیم که به سبب عدم مدیریت مناسب، انواع بدهیها و غیره را در بر دارند. اما این دانش مهم در سال 1990 میلادی وارد دانشگاهها شده و افراد را با نکات ریز برای دستیابی به موفقیت، همراهی نموده است.

مهمترین اصول مدیریت مالی:
این مهارت نیز مانند بسیاری از مهارتهای دیگر، بر پایه برخی از اصول بسیار مهم، استوار میباشد. از جمله مهمترین اصول در این مهارت، عبارتند از:
- کسب درآمد
- پس انداز صحیح درآمد
- سرمایه صحیح درآمد
این سه مورد به طور کلی میتوانند تحولی شگرف در زندگی مالی و مدیریت آن، نقش مهمی داشته باشند. اولین گام برای برخورداری از یک زندگی مالی ایدهآل، برخورداری از منبع درآمد مناسب خواهد بود. سپس با استفاده از یک برنامه ریزی صحیح، باید درآمد کسب شده را به نحوی خرج کرد که بتوان یک پس انداز مناسب را برای خود در نظر گرفت و گام بعدی نیز قدرت سرمایه گذاری صحیح است با استفاده از پس انداز است، تا بتوانند توانایی اضافه کردن درآمد و ثروت را کسب نمایند.
نحوه مدیریت مالی صحیح:
اغلب برنامه ریزی مالی صحیح با توجه به اصول مهم زندگی، میزان درآمد افراد و همچنین میزان سرمایه گذاری آنها رقم میخورد. پس میتوان گفت که: گاها بسیاری از افراد با این مهارت به صورت سلیقهای برخورد میکنند. اما در کل، بسیاری از متخصصین به این مهم دست یافتند که سلیقهای عمل کردن در این حوزه، میتواند شما را با مشکلات بسیار زیادی مواجه نماید. اما استفاده از یک برنامه مدون و ثابت، میتواند مدیریت مناسبی را برای شما در بر داشته باشد. اما این سؤال پیش میآید که راهکار چیست؟؟
همانطور که میدانید فعالیتهای مالی در هر مجموعهای، از جمله مهمترین و پیچیدهترین کارها به شمار میروند. انتخاب یک مدیر متخصص برای انجام تمامی فعالیتهای اقتصادی و مالی کسب و کارهای مختلف، بسیار هوشمندانه و تأثیرگذار خواهد بود. مدیر مالی با تحت کنترل گرفتن تمامی عملکردهای مالی در یک سازمان یا یک مجموعه اقتصادی، میتواند سرمایهها و داراییهای شرکت را کنترل نموده و در زمینه افزایش سرمایه، محافظت از سرمایه و همچنین نحوه خرج کرد صحیح آنها، تصمیمگیری نموده و همواره سازمان و شرکت را برای دستیابی به موفقیتهای بزرگ، همراهی نماید. یکی از مهمترین اتفاقات این است که فعالیت یک مدیر مالی می تواند آینده یک شرکت را تضمین نموده و در جهت پیشرفت سازمان و شرکت نقش موثری داشته باشد.
به طور دقیقتر میتوان گفت که یکی از بخشهای هر مجموعه، چشم انداز مالی مجموعه بوده که مدیر مالی وظیفهی تأمین آن را بر عهده خواهد داشت. زمانی میتوانید شاهد یک رشد مالی ایده آل در مجموعهی خود باشید که مدیر مالی لایق و شایستهای در مجموعهی شما، حضور داشته باشد. مدیران آگاه میتوانند با استفاده از روشهای مدیریتی ایدهآل شما را در هر برههی زمانی همراهی نموده و در بهترین وضعیت مالی قرار دهند.
یک مدیر مالی توانمند، مدیری است که با توجه به بدترین حالت شرایط اقتصادی و یا بهترین حالت آن، مجموعهی شما را با بهترین بازده مواجه نماید.

مهمترین وظایف مدیر مالی برای مدیریت مالی مجموعه:
قبل از هر چیز شناخت مهمترین وظایف این مدیران، بسیار کاربردی و مفید خواهد بود. سیستم مدیریتی باید وظایف مهم خود را شناخته و با توجه به آنها اقدام به برداشتن گامهای مناسب نماید. از مهمترین وظایف مدیر مالی نیز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تجمیع نقدینگی و بودجه : (یکی از مهمترین وظایف مدیران مالی این است که بتوانند در تمامی شرایط تصمیمگیری صحیح در زمینه جمع آوری نقدینگی با کمترین میزان هزینه را داشته باشند. این تصمیم گیری با توجه به نگاه مدیر مالی صورت می پذیرد. از جمله روشهای آن میتوان به توازن در دستمزدها و یا درگیر نمودن منابع سرمایه گذاری مجموعه، اشاره نمود.چیزی که در این موضوع بسیار مهم است، عدم پدید آمدن آشفتگی مالی و یا پرتی مالی، خواهد بود. مدیر مالی باید بر روی تمامی منابع مالی محسوس و نامحسوس تمرکز و کنترل داشته باشد.)
- تخصیص بودجه: (پس از شفافیت تمامی صورتهای بودجهای و نقدینگی، حال مدیر مالی وظیفهی شروع بودجهبندی را بر عهده دارد. عوامل بسیار زیادی بر روی این بودجهبندی تأثیرگذار هستند که عبارتند از: تقسیمبندی بهینه و شناخت پتانسیل رشد مناسب. )
- برقراری تعادل: ( در این بخش مدیر مالی وظیفهی ارائهی یک برنامه ریزی دقیق برای بهره وری بالا با هزینههای بسیار معقول برای به ثمر رسیدن برنامههای مهم شرکت و یا سازمان را در بر دارد. )
- تدوین برنامه سوددهی: (همانطور که میدانید سودآوری نقش مهمی در بقای شرکتها خواهد داشت. مدیر مالی توانمند با توجه به عواملی مانند: قیمت گذاری مناسب، رقابت، توجه به وضعیت اقتصادی، میزان تقاضا، عرضه، بازده و غیره میتوانند مجموعه را به سمت سوددهی، سوق دهند.)
- درک بازارهای سرمایه: (مسئولیت سرمایه گذاری مجموعه در بسیاری از مراکز مانند: بورس، سهام شرکت و غیره بر عهدهی مدیر مالی مجموعه خواهد بود.)

آموزش به آموزشکاه پارس دوره مدیریت کسب و کار رایگان دارد که اکثر این آموزش ها در آن دوره تدریس شده است.