یکی از دانشهای بسیار جذاب که محیط کسب و کار را تحت تأثیر قرار داده است، دانش گیمیفیکیشن (Gamification) است. آیا از معنی و مفهوم این دانش کاربردی و خارق العاده چیزی میدانید؟! به نظر شما این دانش خارق العاده (که در برخی از تعاریف از آن با عنوان بازی آفرینی یاد میکنند) چگونه کار می کند و چه تاثیری بر روی کسب و کار شما دارد که با این حجم از توجه، مواجه شده است؟
گیمیفیکیشن کاربرد عناصر طراحی بازی و اصول بازی در زمینههای غیر بازی و فضاهای واقعی است. همچنین می توان آن را به عنوان یک مجموعهای کاربردی و جذاب از انواع فعالیتها و فرآیندهای مختلف برای حل مشکلات (با استفاده از به کارگیری ویژگیهای عناصر بازی) در نظر گرفت. بازیها و عناصر کاربردی در انواع بازیها، هزاران سال است که برای آموزش، سرگرمی و تعامل مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از عناصر بازی کلاسیک عبارتند از: امتیازها، نشانها و تابلوهای امتیازات و … که هر کدام به نوعی بر روی موفقیت افراد و رشد فردی، تأثیرگذار هستند.

گیمیفیکیشن چیست و چه تاثیری بر روی کسب و کارها دارد؟
با توجه به توضیحات ارائه شده، میتوان به تعاریف بسیار زیادی از این دانش خارق العاده و کاربردی اشاره کرد. از جمله سادهترین تعریف برای این مقوله: هنر استفاده کردن از مکانیزمهای مختلف بازی و تعبیه کردن آنها در برخی از فضاها است که برای بازی در نظر گرفته نشدهاند. در بسیاری از تحقیقات مهم پژوهشگاهی، دانشمندان به این مهم دست یافتند که در این دانش کاربردی از فناوری اطلاعات نیز کمک گرفته شده و بخش عمدهای از عملیات آنها، توسط متخصصین فناوری اطلاعات، انجام گرفته است. اما در یک تعریف بسیار کلی و تأثیرگذار از این دانش میتوان گفت که:
گیمیفیکیشن یعنی: افزودن بسیاری از عناصر بازی به فعالیتهای غیر بازی.
یکی از موارد بسیار جالب در این دانش، برخورداری از قدمت کهن و دیرینهی آن است. به جرات میتوان گفت که: از زمان وجود تمدن در بسیاری از زمینههای زندگی، این دانش کاربردی و علمی و تأثیرگذار نیز وجود داشته است. لذا این دانش، مفهوم تازه شناخته شده و جدیدی نیست بلکه در طی سالها دست خوش تغییرات شده و با پیشرفت بشر، تکامل یافته است.
در دهههای اخیر بسیاری از اساتید و بزرگان به این نتیجه دست یافته بودند که هر چیزی را میتوان به یک بازی جذاب و فعالیت سرگرم کننده مبدل نمود. با نگاهی به گذشته، میتوانید به بسیاری از نمونههای بارز و جذاب، پی ببرید.
بسیاری از فعالیتهای اجتماعی ما و شما، نمونهای جذاب از گیمیفیکیشن است. در نظر بگیرید که در یک مرکز و مکان کاری، ثبت نام کردهاید. اگر در این مرحله، قبول شوید و امتیاز مناسب را دریافت کنید، میتوانید به مرحلهی جدیدی راه یابید که قبلاً آن را بازدید نکرده بودید. حتی با کسب امتیازهای بیشتر، میتوانید تجربههای جدیدتر و موفقیتهای بیشتری را کسب نمایید.

چه چیزهایی را میتوان از درس گیمیفیکیشن، آموخت؟
برای اینکه بتوان از این دانش کاربردی در کسب و کار بهره برداری نمود و شاهد تاثیرگذاری هیجان انگیز آن بر روی کسب موفقیتهای بسیار بزرگ بود، میتوان به حفظ و یادگیری سه مرحلهی بسیار مهم، اشاره کرد.
- در نظر گرفتن ویژگیهای مهم یک بازی
- جاسازی نمودن و تعبیه مکانیزمها و ویژگیها در کسب و کار
- بررسی میزان اثر بخشی گیمیفیکیشن بر روی کسب و کار موفق
لازم به ذکر است که این دانش فوق العاده، فقط در زمینهی کسب و کار نبوده و افراد با توجه به نیاز واقعی خود، میتوانند به بهترین نحو، اقدام به بهره برداری از آن، نمایند. برای نمونه امروزه میتوان شاهد: گیمیفیکیشن در مقولهی آموزش، سلامت و بهداشت، فرهنگ عمومی، تغییر رفتارهای اجتماعی و غیره نیز بود. افراد برای کسب مزایای فوق العادهی این دانش، با در نظر گرفتن دریچهی نیاز خود، اقدام به بهره برداری از آن خواهند نمود.
اگر شما به دنبال این هستید که مشتریان خود را به نحوی سرگرم کرده و آنها را برای درگیری ذهنی با کسب و کار خود آماده کنید، توجه به مفاهیم مهم بازی سازی بسی حائز اهمیت، میباشد.

شناخت مفهوم کلی و اصلی بازی سازی:
قبل از اقدام به استفاده و بکارگیری دانش بازی سازی، بهتر است آن را شناخته و مولفههای اصلی آن را مرور کنید. آیا این مولفهها را میشناسید؟!؟ شناخت سرفصلها و مولفههای اصلی این دانش، به شما کمک میکند تا بتوانید به بهترین نحو از درس بازی سازی بهره برداری نموده و شاهد تاثیرگذاری فوق العادهی آن، باشید. این سرفصلها و مولفهها، عبارتند از:
- آشنایی کلی با مفهوم بازی
- شناخت انگیزههای مهم افراد در بازی
- طراحی و شناخت رفتارهای مطلوب و تأثیرگذار مثبت در بازی
- توجه به نمونههای موفق در بازی سازی
- در نظر گرفتن تاثیرات مثبت و منفی تکنولوژی در بازی سازی
- طراحی کاربردی بازی و شناخت ویژگیهای آن
- روانشناسی رقابتی
با به کارگیری و استفاده از این سرفصلهای مهم و همچنین شناخت آنها به طور کلی، میتوانید به بهترین نحو از بازی سازی برای پیشرفت در کسب و کار خود، استفاده کنید و بار معنایی بسیار مثبت و دلنشین کاریزما را داشته باشید.

طراحی بازی با استفاده از عناصر کاربردی در کسب و کار:
همانطور که ذکر شد، یکی از اهداف بسیار مهم و اصلی گیمیفیکیشن، استفاده از المانهای مناسب در بازی برای پیشرفت در کسب و کار و تاثیر نظم و انضباط فردی است. اما حال سوالی که ذهن بسیاری از مخاطبین را به سمت خود جلب مینماید این است که: المانهای بازی کدامند و چگونه میتوان آنها را در یک بازی شناخت و از آنها در کسب و کار، استفاده نمود؟!؟
همانطور که میدانید، بسیاری از عناصر در بازیها وجود دارند که با استفاده از آنها، میتوان به موفقیت دست یافت. این عناصر به عناصر مهم سه گانه معروف هستند. این عناصر مهم و سه گانه عبارتند از:
- اجزا
- مکانیک
- دینامیک
با در نظر گرفتن توضیحات ارائه شده در این زمینه، میتوان گفت که امروزه شاهد استفاده از گیمیفیکیشن به طور بسیار گسترده در بازاریابی و تبلیغات، خواهیم بود. این بازی سازی جذاب، نه تنها در دستیابی به اهداف بازاریابی نقش بسزایی داشته است، بلکه به نوعی بر روی الویت بندی مشتریان و حفظ مشتری نیز، مؤثر خواهد بود.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در برخی از قرعه کشیها برنده شده باشید!! یکی از ایدههای ناب و خلاقیتهای خارق العادهای که بسیاری از کسب و کارها برای پیشرفت خود از آن استفاده میکنند، بهره برداری از بازی سازی است. با کمی راهنمایی و کمک، شما نیز میتوانید از این دانش تخصصی برای دستیابی به اهداف بزرگ خود و حله مسئله، استفاده کنید.